historijom-do-pomirenja-visoko-srednjoskolci-3

U srijedu, 3.2.2016. godine u prostorijama Mješovite srednje škole “Hazim Šabanović” u Visokom održana je jedna od mnogobrojnih radionica u sklopu projekta “Izučavanjem historije do pomirenja”. Ovaj projekat na području Bosne i Hercegovine realizuje ACED (Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj), uz pomoć Europske unije, sa ciljem promoviranja mira u podijeljenom bh. društvu.

Ovom prilikom za Visoko.co.ba govorio je Dino Kulić, jedan od trenera koji rade u sklopu ovog projekta.

“Dakle, danas smo u okviru projekta “Izučavanjem historije do pomirenja” posjetili visočke srednjoškolce koji su se, na naše zadovoljstvo, u velikom broju prijavili kao učesnici ovog projekta. Projekat je počeo jučer u Brezi, gdje smo imali sjajna iskustva sa brezanskim srednjoškolcima, a danas nam je veoma drago što imamo priliku da ugostimo predstavnike četiri različite škole iz Visokog, a to su: MSŠ “Hazim Šabanović”, Gimnazija “Visoko”, Medresa “Osman ef. Redžović i Franjevačka klasična gimnazija.” – kazao nam je Kulić o samoj provedbi projekta u Visokom.

Radionica je pobudila veliko interesovanje visočkih srednjoškolaca, koji su imali priliku da se kroz svojevrsno druženje upoznaju sa historijom Bosne i Hercegovine, posebno sa historijskim dešavanjima iz 1914. godine.

“Cilj same radionice je razgovarati sa srednjoškolcima o dešavanjima u Sarajevu 1914. godine, te su danas u Visokom svi učesnici radionice imali priliku da pogledaju dokumentarni film koji govori upravo o tim dešavanju, a nakon toga su razgovarali o samom filmu. Tokom same radionice mladi su upoređivali ta historijska dešavanja sa današnjicom, poručivši tom prilikom da je ideal mladih jednkost, te da treba izučavati i zalagati se za zajedničku historiju svih naroda u BiH, kako bi došlo do konačnog pomirenja.” – rekao je Kulić na kraju razgovora za Visoko.co.ba.

Na kraju radionice, koju su vodili treneri mreSVUBiH (mreže Savjeta Vijeća Učenika BiH) Samir Purić i Dino Kulić, svakoj školi učesnici radionice dodijeljeno je na poklon re-print izdanje kompleta knjiga Vladimira Dedijera “1914.”

U nastavku pogledajte fotogaleriju sa fotografijama koje su načinili polaznici ove radionice.

Izvor: http://www.visoko.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *