U petak, 19.10.2018. godine dr. Ivica Puljak posjetio je našu školu.

Dr. sc. Ivica Puljak je redovni profesor fizike na FESB-u. Diplomirao je elektrotehniku na FESB-u, magistrirao fiziku u Zagrebu te doktorirao fiziku u Parizu. Član je CMS kolaboracije na CERN-u od 1994. godine, gdje je koordinirao rad od oko stotinjak fizičara iz cijeloga svijeta u potrazi za Higgsovim bozonom, kao i član MAGIC kolaboracije od 2009. godine, koja na Kanarskim otocima upravlja dvama teleskopima za detekciju gama zraka. Autor je više od 400 naučnih radova i prezentacija na znanstvenim skupovima, a aktivno se bavi popularizacijom i promocijom znanosti.

« 1 of 21 »

Tokom boravka u našoj školi, dr.sc. Ivica Puljak održao je našim učenicima predavanje iz savremene fizike. Objasnio je značaj savremene fizike u društvu, objasnio čime se bavi CERN i šta je LHC, šta je i kako je pronađen Higgsov bozon i zbog čega je njegov pronalazak bitan savremenoj nauci. Razmatrali smo i još neke teme iz savremene fizike, kao što su Teorija Velikog Praska, procesi u zvijezdama, nukleosinteza, kakva je struktura svemira i kako to znamo. Naglasio je značaj spin-off tehnologija i naveo neke od najpoznatijih.

Predavanje je proteklo u opuštenoj atmosferi, kroz razgovor. Učenici su bili veoma zainteresovani i aktivni tokom predavanja. Na kraju su učenici izrazili želju da nas dr.sc. Ivica Puljak opet posjeti. Takođe, dr. Puljak je pozvao učenike i profesore na daljnju saradnju.